Joulun taika kadoksissa




Tosissaan olen yh, joten lapset ovat joka toinen vuosi poissa. Se ei ole ainoa syy miksi joulusta on tullut minulle hiukan vieras asia. Ei niin, että en yrittäisi, mutta jotain puuttuu, vaarini. Menetin vaarini kohta 2-vuotta sitten. 

ENNEN
Olen pienestä asti käynyt vaarillani jouluisin, joulu oli hyvin suunniteltu, hieno, konservatiivinen, vaikea selittää. Joka joulu pienestä asti, niin kauan kun pystyin auttamaan, ja vaarini jaksoi suolasimme kuusen. Kyllä suolasimme aidon kuusen liisterin, ja suolan avulla. Ja voin sanoa, kuusi oli kaunis, mutta ai saakeli kun ne neulaset teki haavoja, ja työnsit niitä haavallisia käsiä sinne suolaan, se teki kyllä nannaa. Viime vuosina, meillä oli valkoinen muovi kuusi, joka sekin oli hyvin kaunis perinteisin koristein, ja koko pienen iän siellä on ollut kolme olkipukkia myös. 

(Kuva lainattu netistä)

Jouluaattona kaikki alkoi tervetuliais glögillä, jonka jälkeen haimme aina kalaa, mätiä, äyriäisiä ja perunoita, sitten saimme ottaa laatikoita mutta eri lihaleikkekeitä, maksapateita, lihahyytelöitä. Ja vasta sen jälkeen oli laatikot ja kinkku. Unohtamatta joulutorttua, kyllä vatsa oli aina niin täysi, että pelkäsin että ratkean.

Ruoan jälkeen vaarillani oli erittäin vanha nahkakantinen Raamattu, joka oli kirjoitettu todella vanhalla suomenkielellä. Sieltä luetiin eräs kohta, kuuntelimme "enkeli taivaan lausui näin." Sen jälkeen miehet lähtivät kantamaan joululahja säkkejä, kuusen luokse, joulupukki laulun soidessa, ja minä jouduin aikuis ikään asti laulamaan sen, sekä pukemaan tonttulakin ja jakamaan lahjat.

Ennen vihasin näitä perinteitä ja traditioita, nyt ikävöin enemmän kuin mitään, ja arvostan.
Vaarini jälkeen juoksimme vielä mummoni, ja äitini luokse. Pitkä päivä siis.
Se oli ennen, nyt on nyt. Olen eksynyt joulun alla, tulevana jouluna, toivon, että voin kunnioittaa vaarini perinteitä edes osin.

NYT
Tänä jouluna lapseni eivät olleet minulla joten en myöskään panostanut jouluun samanlailla. Teimme piparitalon, josta on tullut perinteemme, pipari talo jäi vaiheeseen koska poikani mielestä oli hyvä idea imeä puolet sokeri kuorrutteesta purkista/tuubista.

Laitoimme kuusen tyttöni kanssa. Keittiöön joulu tabletit ja se oli siinä.

                                                    

 Teimme tarhatädeille itse joulupallot poroja ja pukkeja, yksi koristaa nyt kuustamme, seuraavana vuonna aiomme tehdä joulukranssin palloista! 


Lapset lähtivät, ja minä menin aatoksi äidille, jossa oli myös äitini mies ja veljeni. Meno oli rentoa. Pelailimme lautapelejä, ja söimme, liikaa =D


Toivottavasti teillä oli rentouttava joulu,nautitte ja söitte hyvin. Itse palasin jo 26.12 töihin, mutta nautin tosissani joulusta, vaikkakin se on erilainen nykyään!

Kommentit

Suositut tekstit