UHMA vai RIIVATTU

Otsikko on hiukan huumorilla maustettu, toivottavasti kaikki ymmärtää, minun huonon huumorin. HAH! Kaikki vanhemmat, tai ainakin luuulen että useimmat tietävät mikä uhma on. OMAA TAHTOA, KIUKKUA JA RAIVOA! Rajojen hakemista, Luoja! Itse olin jo tyhmänä unohtanut 5-vuoden uhman.

EI, MINÄ HALUAN yms. On yleisimmät lausahdukset. Minun pieni enkeli prinsessa muuttuu yhdeksi saakelin riivatuksi, kun hän sattuu saamaan minä tahdon kohtauksen. 

Esim. KEVYT TAHTO

Olemme sopineet, että lähdemme luistelemaan, tulemme kotiin käymään, viemään, koiran tyttö vessaan jne. Tyttö riisuu vaatteet käy vessassa, jonka jälkeen sanon:
"Pueppas päälle niin lähdetään luistelemaan."
"Kohta", vastaa tyttö.
Toistin itseäni kolme tuntia, kunnes kello oli jo 17 ja oli aika tehdä ruokaa. Kun otan kattilat ja pannuut esille, tyttö tulee keittiöön ja ilmoittaa:
"Olen leikkinyt tarpeeksi, lähdetään luistelemaan."
Otan tytön syliin,paperin ja kynän, piirrän kellon, kerron ajat jolloin tehdään ruoka, syödään, käydään nukkumaan yms. Ja kysyn:
"Jos hain sinut klo 2, ja kello on nyt 5, mitä silloin tehdään."
Kysyin myös, että pyysinkö pukemaan monta kertaa? 
Ja itku siinä tuli, lohdutin tyttöämutta tyttö ymmärsi lopulta.
 "Seuraavalla kerralla puen heti. "
(Näkis vaan =D)Tapahtuma oli mielestäni myös hyvin opettavaa ja havainnollista.
Sovimme jo uudet luistelu rehvit, kuumien kaakaoiden kera.

Esim. RAIVO TAHTO

Syömme iltapalaa, tyttö pyytää kauniisti saako mennä olkkariin syömään.
"Mene vain kun noin kauniisti kysyt", vastaan. Hän syö reippaasti, pyytää lisää ja vettä myös. Toteutan pyynnön. Tyttö nukahtaa kesken iltapalan, otan varovasti hänet syliin, ja alan kantamaan huoneeseen kun tyttö HUUTAA RAIVOKKAASTI:
"Minä olen hereillä, minä olen hereillä!"
Huomautan raivoamisesta, ja sanon, että nyt mennään keittiöön syömään loppuun, jotta ei enään nukahdeta. Annan 15 minuuttia syödä loppuun, jotta uni aika ei venyisi mahdottoman paljon. Tiedän, että lapsi ei hahmota aikaa, joten 5 minuutin välein sanon:
" 10minuuttia koitappas syödä. 5 minuuttia koitappas syödä. 3minuuttia koitappas syödä. Aika."
15 minuuuttia tyttö käytti huutamiseen, ei koskenut sormellakaan loppuun iltapalaan, VAAN HUUSI KURKKU SUORANA:
" Haluan syödä olkkarissa, haluan syödä olkkarissa, haluan syödä olkkarissa."
15minuuttia, 15 tuskan minuuttia.

Loppuen lopuksi, kun vein tytön nukkumaan, ilman että hän oli koskenut loppuihin iltapaloihin, ja oli rauhoittunut riivauksesta, keskustelimme. Nämä ovat asia josta pidän. Puhumme rauhassa, ja tyttö saa itse pohtia,  mikä meni pilalle. Mietimme toisia toiminta tapoja seuraavalle kerralle. Loppu hyvin, kaikki hyvin, pusut halit, siili tarinat ja nukkumaan.

Uhma on täällä vahvana. Hyvin vahvana. Joka päivä, aamulla, päivällä ja illalla. Välilllä vähemmän, välillä enemmän. Mutta vaikka tää raskasta välillä onkin ton riivatun prinsessan kanssa, on hyvä muistaa se fakta:

Tahtoikä ja uhma mielletään usein hankaliksi ja negatiivisiksi asioiksi, mutta ne ovat tärkeä ja välttämätön osa lapsen kehittymistä ja kasvua. Voimakkaiden uhmakohtausten aikana perheenjäsenet voivat lohduttautua sillä, että kyseessä on yhdenlainen rakkauden ja läheisyyden osoitus lapselta. Tahtoikä ja sen eri kaudet kertovat siitä, että lapsi välittää läheisistään ja kokee olonsa turvalliseksi.

Eli ollaan vaan tyytyväisiä =D Onko teidän perheessä uhmaa? Millä tavalla se näkyy? Löytyykö teiltä riivattuja lapsia vai suloisia pieniä enkeleitä vuodesta toiseen?

Ps. Pojalla on mennyt hyvin <3









Kommentit

Suositut tekstit